Uitdagende lessen!
- Lyn De Greef
- 20 mrt 2017
- 3 minuten om te lezen

We zijn nu al meer dan een maand in Suriname. De rustige weken zitten er op en maken plaats voor drukke weken.
Doordat ik ongeveer twee en een halve week achter sta op schema begin ik nu pas meer les te geven.
De eerste weken gaf ik ongeveer één lesje per dag, wat best weinig was. Ik hield me daarnaast wel bezig met het ontwikkelen van didactisch materiaal en de leerlingen bij te sturen waar nodig. Vanaf deze week geef ik twee à drie lessen per dag.
Hier sta ik af en toe wel voor een uitdaging op vlak van lesgeven. De leerlingen zien hier leerstof die de leerlingen bij ons pas in het middelbaar zien. Dit zorgt ervoor dat ik mijn algemene kennis vaak moet bijschaven om les te kunnen geven.
Deze week moest ik voor de eerste keer lesgeven over de puberteit: het lichaam. Wat een uitdaging!
Prenten of posters over het lichaam hadden ze niet, dus heb ik mijn tekenkunsten even bovengehaald.
Op voorhand duidelijke afspraken maken en we waren vertrokken met de les. De reacties van de leerlingen vielen veel beter mee dan verwacht. Ze vonden het erg interessant waardoor ze goed meewerkten in de les. Natuurlijk heb je tijdens zo'n lessen ook grappige versprekingen of situaties bv. een jongen versprak zich door te vertellen dat een meisje toch echt wel een penis had. Een andere jongen was dan weer niet aan het opletten toen ik het had over gedragsveranderingen. Ik vertelde dat sommige meisjes zich mooier vinden met lippenstift. ik vroeg of dit bij hem ook het geval was. Hij had natuurlijk de vraag niet gehoord en antwoordde dan maar 'ja juf'...
Wat wel opvalt is dat de leerlingen het soms erg moeilijk hebben met de leerstof.
Ze moeten bv. rekenen met breuken, maar hebben nog veel moeite om de breuken gelijknamig te maken. Of ze hebben moeite met de tafels. Dit zorgt ervoor dat ik altijd tijd moet uitrekken om de basis eerst te herhalen voor we verder gaan. Veel tijd heb ik niet om dit te doen want de leerlingen hebben veel tijd nodig om de leerstof correct over te schrijven. Ze hebben namelijk geen invulboeken zoals in België. Ze krijgen een exemplaar waaruit ze de opdrachten moeten overschrijven. Dit is zo bij elk vak. Uit hun eigen notities moeten ze dan leren, maar deze zijn vaak niet compleet.
Vrijdag was er tijd voor ontspanning. Zo gingen we met de volledige groep kaaimannen vangen.
Met een bootje verplaatsen we ons naar Commewijne waar we overstapten in kleinere bootjes. Hiermee voeren we tussen het riet en het moeras. De ondergaande zon zorgde voor een magische sfeer. De pracht van de natuur en het besef dat we dit allemaal allemaal mochten doen zorgden ervoor dat we even stil werden.
Toen was het tijd om kaaimannen te vangen. Even rondvaren en een paar minuten later hadden we al beet. Toch even schrikken als je een kaaiman in het echt ziet. Voorzichtig namen we één voor één de kaaimannen vast. Het voelde best stoer aan om hem vast te nemen. Na een paar foto's gemaakt te hebben, lieten we ze opnieuw los in het water.
Dit avontuur smaakte zeker naar meer.
Groetjes
Lyn
( Competenties: 2.6, culturele relationele competentie, 2.7 culturele zelfkennis, 2.8 culturele flexibiliteit, 4.1 zelfstandig functioneren, 4.3 zelfvertrouwen hebben, 4.5 andere perspectieven onderzoeken, 5.3 kennis hebben van de beroepsuitoefening in andere landen)
Comments