Holy Phagwa op school!
- Lyn De Greef
- 11 mrt 2017
- 2 minuten om te lezen

Ik kan jullie vertellen dat, na een maand, alles eindelijk op zijn plooi is gevallen.
Zowel op stage, als naast de stage loopt alles goed.
Ik voel me op mijn gemak in de klas, de mentor is erg vriendelijk en de kinderen zijn fantastisch. Doordat de kinderen allemaal tussen de 11 en 15 jaar oud zijn, voel ik mij soms een juf uit het eerste/tweede middelbaar.
Het is erg leuk om op deze manier meer ervaring op te doen met kinderen. Vooral de omgang is anders, maar ik vind het erg leuk om te doen! De kinderen kunnen erg leuk uit de hoek komen. Zo zijn de jongens erg ijdel en zitten ze regelmatig naar zichzelf te kijken in de spiegel en spreken ze soms Engels tegen me omdat ze denken dat we in Belgiƫ Engels praten (ookal antwoord ik in het Nederlands en hebben ze dit niet door...). Ze vroegen ook of Holland dichter bij Suriname ligt dan Amerika (ookal zitten we in Amerika...).
Ze weten dat ik uit Belgiƫ kom, maar toch denken ze dat Nederland en Belgiƫ hetzelfde land is. Op Aardrijkskundig vlak is er dus nog veel werk aan de winkel.
Maandag is het Holy Phagwa. Als ik goed heb opgelet is dit een Hindoestaanse feestdag waar men het nieuwe jaar viert. Dit doen ze d.m.v. gekleurd poeder te strooien over mensen (en dat gaat er niet makkelijk uit!). Alle bevolkingsgroepen doen hier aan mee.
Hier is het de traditie dat dit ook op school gevierd wordt.
Dit was dus gisteren ook zo op onze school. Elke klas kreeg een bevolkingsgroep uit Suriname (Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen, Indianen en de Marrons). De klassen werden volledig ingericht volgens de bevolkingsgroep. De leerlingen mochten dan in elke klas rondgaan om zo meer te weten te komen over de specifieke bevolkingsgroep. Erg leuk en leerrijk voor mij om te zien! Zo kwamen we meer te weten over hun geschiedenis, welke kledij ze dragen, wat ze eten, ... Erg leuk was dat de leerlingen en leerkrachten in typische kledij naar school kwamen. Ik werd er spontaan gelukkig van en heb een hele dag met een grote glimlach op mijn gezicht gelopen! Iedereen was zo kleurrijk en met trots toonde iedereen wat hij aan had.
Natuurlijk konden Julie en ik niet uitvallen. Onze klassen hadden allebei de Hindoestaanse bevolkingsgroep dus kregen wij allebei een salwar aan. De leerkrachten waren erg enthousiast dat we dit wilden doen en vertelden ons dat ze erg trots op ons waren. Ook de kinderen vonden dit geweldig.
Zelf vonden we het super leuk dat we ons op deze manier toch een klein beetje konden integreren.
Vanaf vanavond is het elke avond feest op het onafhankelijkheidsplein ter voorbereiding van de effectieve feestdag. Ik ben er benieuwd wat dat zal geven!
Groetjes
Lyn
(Competenties: 2.5 culturele kennis, 2.6 culturele relationele competentie, 2.7 culturele zelfkennis, 3.1 zich internationaal oriƫnteren, 3.4 maatschappelijke betrokkenheid tonen, 5.2 de cultuurgebondenheid van zijn discipline zien, 5.3 kennis hebben van de beroepsuitoefening in andere landen)
Comments